LinkedIn: Το σωστό networking φέρνει χρήμα

LinkedIn

Σου φαίνεται δύσκολο να αξιοποιήσεις το LinkedIn; Νιώθεις χαμένος μέσα σε ένα χάος από προφίλ και ομάδες; Μην ανησυχείς! Σε αυτό το blog post, θα σε καθοδηγήσω βήμα προς βήμα, για να μετατρέψεις το LinkedIn σε ισχυρό όπλο για την ανάπτυξη του επαγγελματικού σου δικτύου και την εύρεση πελατών.

Διάβασε για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την επαγγελματική σου ανάπτυξη

Βήμα 1: Δημιούργησε ένα εντυπωσιακό Linkedin προφίλ

Πριν ξεκινήσεις να κάνεις connect, φρόντισε το προφίλ σου να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την επαγγελματική σου ταυτότητα. Χρησιμοποίησε μια επαγγελματική φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, γράψε μια σαφή και συνοπτική περίληψη των δεξιοτήτων (hard & soft skills), της εμπειρίας σου και συμπερίλαβε σχετικούς συνδέσμους προς το website σου ή το online portfolio σου. Εάν έχεις κάποια βράβευση ή σύσταση από πελάτη ή εργοδότη, ακόμη καλύτερα!

social media linkedin

Βήμα 2: Συνδέσου με το σωστό κοινό

Αναζήτησε άτομα στον τομέα σου, πρώην συναδέλφους, συμμαθητές, και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να αποτελέσει μέρος του επαγγελματικού σου δικτύου. Βέβαια, μη διστάσεις να στείλεις μήνυμα στο νέο σου connection, εξηγώντας ποιος είσαι και γιατί θέλεις να συνδεθείτε. Επίσης, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε σχετικές ομάδες και forum, όπου μπορείς να μοιραστείς τις γνώσεις σου και να έρθεις σε επαφή με δυνητικούς πελάτες. Μπορείς να ξεκινήσεις με 10 connections την ημέρα.

Βήμα 3: Δείξε την αξία σου

Μην περιορίζεσαι απλά στο να «ακολουθείς» και να «αρέσεις». Δημοσίευε συχνά ενημερωτικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τον τομέα σου, όπως άρθρα, infographics ή βίντεο. Μοιράσου τις σκέψεις σου για τρέχοντα γεγονότα και τάσεις και σχολίασε τις δημοσιεύσεις άλλων με ουσιαστικό τρόπο, όμως όχι του στυλ «ναι, συμφωνώ». Επέκτεινε το σχόλιό σου, ώστε ο αλγόριθμος να σε «αγαπήσει». Δείξε στους ανθρώπους ότι είσαι ειδικός στον τομέα σου και μπορείς να προσφέρεις λύσεις, όχι μόνο λόγια.

Βήμα 4: Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του LinkedIn

Το LinkedIn προσφέρει μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία για την εύρεση πελατών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το «Sales Navigator» για να εντοπίσεις δυνητικούς πελάτες με βάση κριτήρια όπως η εταιρεία, η θέση εργασίας ή τα ενδιαφέροντα. Μπορείς επίσης να στείλεις απευθείας μηνύματα σε άτομα που δεν είναι συνδεδεμένοι μαζί σου, χρησιμοποιώντας την επιλογή «InMail».

LinkedIn

Βήμα 5: Να έχεις υπομονή και συνέπεια

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου στο LinkedIn χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Μην απογοητεύεσαι αν δε δεις άμεσα αποτελέσματα. Να είσαι ενεργός, να δημοσιεύεις συχνά, και να έρχεσαι σε επαφή με νέα άτομα. Με υπομονή και επιμονή, το LinkedIn μπορεί να γίνει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Συμβουλές για να ξεχωρίσεις:

  • Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά στο προφίλ σου και στις δημοσιεύσεις σου, ώστε να σε βρίσκουν οι χρήστες πιο εύκολα στις αναζητήσεις.
  • Μη φοβάσαι να μοιραστείς ιστορίες και εμπειρίες.
  • Αλληλεπίδρασε με άλλους χρήστες. Σχολίασε τις δημοσιεύσεις τους και απάντησε στα ερωτήματά τους.
  • Ακολούθησε influencers στον τομέα σου και μάθε από τις στρατηγικές τους.
  • Χρησιμοποίησε οπτικά ελκυστικό περιεχόμενο, όπως εικόνες και βίντεο.
  • Προώθησε το προφίλ σου σε άλλα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης λ.χ. Facebook & Twitter.

Κάνε το πρώτο βήμα σήμερα! Επικοινώνησε μαζί μας και ας δημιουργήσουμε μαζί ένα επαγγελματικό και ελκυστικό προφίλ, με το οποίο θα προσελκύεις το κοινό – στόχο. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να πετύχεις τους στόχους σου. Μη μένεις πίσω. Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις. Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείς να τα καταφέρεις. Μην αφήνεις την ευκαιρία να χαθεί.